Mollen vangen voorkomen afschrikken of doden

Waarom komt een mol graaft waar je hem niet wilt zien?

Een mol is een bosdier maar door de groei van de populatie is het een cultuurvolger geworden.

Overal waar de tuin of goed verzorgd worden en het bodemleven optimaal is vind de mol gemakkelijk voldoende voedsel bijv regenwormen en andere bodemdieren.

Een mol kan geen vet opslaan en moet daarom blijven eten om in leven te blijven. Zomer en winter. Een mol heeft een simpel bestaan. Ze zijn 3 of 4 keer per dag actief om hun kostje bij elkaar te scharrelen en als het buikje dik is dan gaan ze weer naar hun nestje om te slapen.

Een mol kan gangen graven tot wel 15 meter per uur, gangen met een lengte tot 150 a 200 meter. Meestal hebben ze een territorium van 400 vierkante meter. De mol is een solitair dier behalve in de paartijd dan kan je 2 dieren per territorium aantreffen. De hoeveelheid grond die een mol per jaar naar boven drukt is 40 kruiwagens.


Wat kunt u doen tegen de mol (Talpa europea)

1 Voorkomen
2 Verjagen
3 Levend vangen
4 Doden

 
Hoe voorkom je mollen.

Helaas is er ieder jaar per nest een 5 tal mollen die een nieuw territorium zoeken en als die planten met vieze luchtjes en gaas tegenkomen wint toch de overlevingsdrang.

Hoe schrik je mollen af.

Helaas een mol moet eten dus de geluiden en trillen die nieuw zijn zullen tijdelijk gemeden worden maar ze wennen er aan. Ook hier wint de overlevingsdrang en komen ze op het eten af.

Hoe vang je mollen levend.

Dit kan met een ingegraven emmer. En dan moet je wel op tijd zijn met uitzetten want een mol kan niet zo lang zonder eten. Vooral niet uitzetten in een ander territorium, dat wordt een strijd op leven en dood.

Hoe dood je een mol.

Een mol kan je het best met klemmen doden

Dit is de meest vriendelijke manier om van mollen af te komen. De dieren hebben geen stress en hoeven niet om een territorium te strijden.

Een goed afgestelde klem dood de mol direct zodat er geen onnodig lijden is.

Er zijn ook chemische middelen in de handel die gebruikt kunnen worden en die een dodelijk gas in de bodem vormen. Deze methode is alleen toegelaten voor licentiehouders. Wij hebben een licentie en zullen deze methode toepassen indien nodig maar er kleven wat risicos aan. Zo heb je een veiligheidsruimte van 10 meter vanaf de erfgrens waar je rekening mee moet houden en je mag de tuin pas weer betreden als het middel is uitgewerkt, dat is doorgaans na 3 dagen.